Altyd by ons

Lees Spreuke 22:1-2, 8-9, 22-23.

Moenie ’n arm mens te kort doen omdat hy arm is nie … Die Here sal hulle saak behartig (v 22-23).

Ons, die rykes, ons wat skoene dra en boeke koop en dus die boon­ste ekonomiese laag in die samelewing vorm, ons het nog altyd die ongemaklike vermoede gehad dat die Here partydig vir die armes is. Daar is immers Bybelverse soos dié wat dit bevestig, en daar is boonop baie waar dit vandaan kom.

Waar laat dit ons, behalwe met ’n vae skuldgevoel? Wat in elk geval maklik is om te verwerk – ’n aalmoes hier en ’n bydrae daar

– en nóg makliker (en goedkoper) is om te ignoreer?

Ons, die rykes, is veral ook goed daarmee om hieroor te rasio­naliseer: Die staat moet sorg, ek betaal belasting. Of: Ek het hard gewerk vir wat ek het, ek het nie tyd vir leeglêers wat bakhand staan nie. Of dié vrome gunsteling: Sê die Bybel dan nie dat ons die armes altyd by ons sal hê nie?

Ja, dit is maklik om van armes en van die gevoelens wat hulle by ons ontlok, ontslae te raak. Dit is moeiliker om van God te vergeet, en van sy kantkiesery. Daarby kom die ongemaklike wete dat Hy nie van ons, die rykes, vergeet nie en ook nie van die opdragte wat Hy vir ons het nie.

Ag, en dan is daar boonop die knaende ongemak: Wie het nou weer hiérdie spulletjie oor my pad gestuur, tot by my voordeur laat kom, tot in my gewete laat indring?

Kan ek dit weer waag om hulle te verjaag?

Here, Gewer van al my gawes, ek dank U vir my oorvloed. U het voorwaar hard gewerk vir wat ek het.

Barend Vos


Word ’n Bybel-Boodskapper

Ondersteun Boodskap-Vir-Vandag

Help ons om gelowiges wêreldwyd digitaal met die boodskap van Jesus te bemoedig. Deur jou vrygewigheid sal jy hierdie daaglikse aanlyn inspirasie in mense se lewe moontlik maak.

KLIK HIER vir meer inligting oor hoe net R2 per dag 'n reuse-impak kan maak.

Hier is ’n getuienis oor wat Boodskap-Vir-Vandag vir mense beteken.

Ken wil dieper oor sy geloof nadink, en hy het vir ons hierdie e-pos gestuur: